Sunday, August 28, 2011

Siri 18: Data-Data Falak Menunjukkan Anak Bulan (HILAL) Syawal Pada 29 Ramadhan BOLEH DILIHAT/KELIHATAN


Pada bulan Ogos tahun 2011, umat Islam menyambut awal Ramadhan pada 1 Ogos 2011( Isnin ), 1 syawal  1432 H yang akan berlaku pada 30 Ogos 2011 ( Selasa ) dan pada bulan yang sama juga akan meyambut hari kemerdekaan bagi Malaysia kali yang ke-54 pada 31 Ogos 2011. Mengikut data dan maklumat yang ada perkara ini belum pernah berlaku lagi sebelum ini.

Taqwim Hijri atau bulan Islam berdasarkan kepada pergerakan bulan mengelilingi bumi. Bilangan hari dalam satu bulan pula ialah samada 29 atau 30 hari. Bilangan hari dalam satu tahun ialah 354 hari. Bagi satu pusingan, ia mengandungi 30 tahun Hijrah. Dalam tempoh 30 tahun itu ada 19 tahun yang mempunyai bilangan hari 354 dan 11 tahun lompat yang mengandungi 355 hari.

Taqwim Miladi adalah berasaskan kepada pergerakan bumi mengelilingi matahari. Satu pusingan yang sempurna ialah 365.25 hari. 1 tahun biasa mengandungi 365 hari manakala tahun lompat pula ialah 366 hari. 1 tahun ada 12 bulan samada 28, 30 atau 31 hari. Tahun lompat pula samada 29, 30 atau 31 hari.


Hakikat Bulan Hijrah Dan Miladi

300 TM bersamaan 309 TH:
Firman Allah (s.w.t):

وَلَبِثُوا فِي كَهْفِهِمْ ثَلَاثَ مِائَةٍ سِنِينَ وَازْدَادُوا تِسْعًا. الكهف: 25

Maksudnya:
" .. dan mereka telah tinggal di dalam gua mereka 300 tahun dan mereka tambah lagi 9 tahun 
( Al-Kahfi: 25)

300 tahun adalah berdasarkan kiraan ahli kitab
309 tahun adalah berdasarkan kiraan ilmuan Islam

Di dalam kiraan ahli-ahli hisab, didapati bilangan hari-hari Miladi selama 300 tahun ialah 109572.66, sementara hari-hari bulan Hijri selama 309 tahun ialah 109499.42 dengan kekurangan 73.24 hari. Sebagai petunjuk umum, seperti yang dinyatakan oleh ayat Al-Quran tersebut bahawa masa yang panjang 300 tahun Miladi itu adalah bersamaan 309 Hijri. Kelebihan 73.24 hari dalam masa 300 tahun Miladi akan meningkat kepada satu tahun Miladi dalam masa 1,499 tahun Miladi atau 1545 tahun Hijri. Pada ketika ini tahun Hijri hanya kekurangan 1 hari sahaja daripada tahun Miladi.


Kenapa Tiada Kaedah Pengiraan Falak Pada Zaman Rasulullah  صلي الله عليه وسلم ?

Tiada kaedah pengiraan pada zaman Rasulullah صلي الله عليه وسلم kerana pada zaman awal Islam, majoriti umat Islam tidak pandai membaca dan mengira. Oleh yang demikian Rasulullah صلي الله عليه وسلم mengarahkan agar melihat anak bulan ( hilal ) kerana itulah yang mampu dilakukan oleh kebanyakan orang pada zaman itu. Jika diarahkan atau diwajibkan mengira, sudah tentu ia akan membebankan umat perkara yang mereka tidak mampu lakukan. 


Sehubungan dengan ini, Syeikh Muhaddith Ahmad Syakir rahimahullah menulis dalam risalahnya yang bertajuk:

أوائل الشهور العربية":

(فمما لا شك فيه أن العرب قبل الإسلام وفي صدر الإسلام لم يكونوا يعرفون العلوم الفلكية معرفة علمية جازمة، كانوا أمة أميين، لا يكتبون ولا يحسبون، ومن شدا منهم شيئًا من ذلك فإنما يعرف مبادئ أو قشورا، عرفها بالملاحظة والتتبع، أو بالسماع والخبر، لم تبن على قواعد رياضية، ولا على براهين قطعية ترجع إلى مقدمات أولية يقينية، ولذلك جعل رسول الله صلى الله عليه وسلم مرجع إثبات الشهر في عبادتهم إلى الأمر القطعي المشاهد الذي هو في مقدور كل واحد منهم، أو في مقدور أكثرهم. وهو رؤية الهلال بالعين المجردة، فإن هذا أحكم وأضبط لمواقيت شعائرهم وعباداتهم، وهو الذي يصل إليه اليقين والثقة مما في استطاعتهم، ولا يكلف الله نفسًا إلا وسعها.

لم يكن مما يوافق حكمة الشارع أن يجعل مناط الإثبات في الأهلة الحساب والفلك، وهم لا يعرفون شيئًا من ذلك في حواضرهم، وكثير منهم بادون لا تصل إليهم أنباء الحواضر، إلا في فترات متقاربة حينا، ومتباعدة أحيانا، فلو جعله لهم بالحساب والفلك لأعنتهم، ولم يعرفه منهم إلا الشاذ والنادر في البوادي عن سماع إن وصل إليهم، ولم يعرفه أهل الحواضر إلا تقليدًا لبعض أهل الحساب، وأكثرهم أو كلهم من أهل الكتاب.

ثم فتح المسلمون الدنيا، وملكوا زمام العلوم، وتوسعوا في كل أفنانها، وترجموا علوم الأوائل، ونبغوا فيها، وكشفوا كثيرًا من خباياها، وحفظوها لمن بعدهم، ومنها علوم الفلك والهيئة وحساب النجوم.

وكان أكثر الفقهاء والمحدثين لا يعرفون علوم الفلك، أو هم يعرفون بعض مبادئها، وكان بعضهم، أو كثير منهم لا يثق بمن يعرفها ولا يطمئن إليه، بل كان بعضهم يرمي المشتغل بها بالزيغ والابتداع، ظنا منه أن هذه العلوم يتوسل بها أهلها إلى ادعاء العلم بالغيب - التنجيم - وكان بعضهم يدعي ذلك فعلا، فأساء إلى نفسه وإلى علمه، والفقهاء معذورون، ومن كان من الفقهاء والعلماء يعرف هذه العلوم لم يكن بمستطيع أن يحدد موقفها الصحيح بالنسبة إلى الدين والفقه، بل كان يشير إليها على تخوف.

Tulisan pakar ilmu hadis ini menunjukkan kepada kita beberapa perkara:

1.     Orang Arab sebelum Islam dan pada permulaan Islam tidak mengetahui tentang ilmu Falak secara teguh kerana mereka adalah umat yang tidak pandai membaca dan menulis.

2.     Rasulullah صلي الله عليه وسلم mengarahkan melihat hilal kerana itu adalah kemampuan yang ada pada mereka ketika itu.

3.     Bukan dari hikmah Allah jika Dia mewajibkan sesuatu kepada hambanya untuk mensabitkan anak bulan dengan cara pengiraan sedangkan kebanyakan mereka adalah buta huruf. Allah sama sekali tidak akan membebankan hambanya kecuali pada perkara yang mereka mampu lakukan.

4.  Setelah umat Islam menguasai dunia, ilmu menjadi semakin berkembang. Mereka menterjemahkan ilmu orang-orang dahulukala dan memperoleh penemuan-penemuan baru yang belum diketahui sebelum ini.

5.  Kebanyakan ahli fiqh dan hadis mengetahui tentang ilmu falak ini secara asasnya sahaja. Ada dikalangan mereka mengaitkan perkara ini kepada perkara yang sesat dan bid'ah kerana menyangka ilmu ini ada kaitan dengan dakwaan mengetahui ilmu yang ghaib ( ilmu ramalan bintang ).

Hilal Syawal 29 Ramadhan 1432H ( Catatan Dr. Kassim Bahali -Ketua Falak Kompleks Al Khawarizmi, Tanjung Bidara, Melaka )

Berdasarkan data-data bulan dan matahari menunjukkan hilal ( anak bulan ) Syawal tahun ini 1432 H telah memenuhi kriteria kemungkinan hilal itu dapat dilihat ( imkanurukyah ). Ijtimak berlaku pada pukul 11:04 pada 29 Ogos 2011. Umur anak bulan ( hilal ) ketika matahari terbenam pada pukul19:19 di Melaka ialah 8 jam 14 minitKetinggian ( Altitud ) Hilal dari ufuk = 1 darjah 17 m. Hilal ( anak bulan) berada di atas ufuk selama 5 minit. Anak bulan telah memenuhi syarat untuk ianya dapat dicerap pada  29 Ramadhan 1432 H. Dengan ini, mengikut kiraan Falak, 1 Syawal 1432 Hbersamaan 30 Ogos 2011 ( Hari selasa ). Wallahu a’lam bi showab.

Nisbah Kesilapan dalam pengiraan Falak adalah 1:100,000 persaat.


AMARAN:
Ini adalah maklumat dan data simpanan peribadi untuk tujuan  kajian dan pembelajaran. Ia BUKAN MAKLUMAT RASMI. Maklumat rasmi untuk kegunaan rakyat Malaysia ialah yang akan diisytiharkan oleh Pemegang Mohor Besar Raja Raja pada 29 Ogos 2011 berita jam 8:00 Malam.

Che Amran Arifin
24 Ogos 2011 bersamaan 24 Ramadhan 1432H
No comments:

Post a Comment